Určitě jste v televizi zaregistrovali nejrůznější výrobky podporující hubnutí. Bylo by krásné pít zázračný čaj a hubnout, ale takto to opravdu nefunguje. Tyto produkty jsou většinou založeny ne na redukci tuku, ale spíše na redukci zadržované vody. Při všech množných zábalech se vypotíte, ale po dni nebo dvou máte vše zpět, což mi přijde jako plýtvání penězi. Zkuste přemýšlet a zařadit do svého jídelníčku zdravé potraviny namísto hloupostí a udržet se fit na mnohem delší dobu.
Pestrý jídelníček by měl obsahovat zdravé sacharidy, tuky a bílkoviny. A dnes se podíváme, jak mít těchto živin dostatečné množství a neutratit mnoho peněz.
štíhlé břicho
Mléčné výrobky
Jak asi víte, tak produkty z mléka jsou vyhlášené vysokým obsahem bílkovin, avšak ne vždy tomu tak je. Pokud si koupíte jahodový jogurt, tak v něm budou více zastoupené sacharidy. Zkuste si kupovat neochucené řecké jogurty, skyry, tvarohy – obsahují opravdu velké množství bílkovin. U řeckých jogurtů a skyrů je skvělé, že existují i varianty s 0% tuků a ty si doplníte jinak. A aby to nebyla nuda, tak si do těchto výrobků nakrájejte ovoce, nasekejte ořechy nebo si tam dejte něco, co máte rádi.
Další zdroje bílkovin
Pokud nejste vegetarián nebo vegan, tak skvělým zdrojem bílkovin je samozřejmě maso. Nejvhodnější a nejlehčí na trávení je kuřecí, krůtí a rybí maso. Drůbeží je lehké, příprava je rychlá a hodí se téměř do všech receptů a ještě k tomu neobsahuje tak velké množství tuků, jako třeba vepřové.
Zdravé tuky
Hodně lidí se tuků bojí, ale vůbec nemají důvod. Samozřejmě, že není vhodné se cpát smaženými věcmi z friťáku nebo pánve po okraj naplněné olejem. Zdravé tuky obsahují oříšky, semínka, vejce, oleje – olivový, kokosový, řepkový, lněný atd. Ale všeho s mírou, nesnězte kilo oříšků. Pokud nemáte odhad, tak je fajn si vše vážit a po pár týdnech to budete mít v oku a Vaše porce budou obsahovat všeho tak akorát.
Sacharidy = cukry?
Pod slovem sacharidy si asi představíte bílý cukr, ale ono tomu úplně tak není. Sacharidy bychom mohli rozdělit na komplexní a rychlé cukry. Komplexní sacharidy jsou ty pro naše tělo prospěšnější – brambory, rýže, ovesné vločky, quinoa, čočka, cizrna, celozrnné či žitné pečivo. A ty rychlé jsou obsaženy v medu, klasickém bílém cukru, ovoci atd. Rychlé cukry dodávají rychle energii, avšak nezasytí na dlouhou dobu. Do svého jídelníčku bychom měli zařazovat oba druhy sacharidů, ale především ty komplexní.
loupání jablka
Když se teď podíváte na tyto všechny potraviny, tak skutečně musíte sami usoudit, že se nejedná o žádné drahé suroviny. Obyčejné brambory a plátek masa opečeného na olivovém oleji jsou skvělým zdrojem všech makroživin – sacharidů, bílkovin i tuků. A přesně takhle jednoduché to je! Proč hledat nějaké složitosti?