Už jste ochutnali klíčky mungo fazolí? Anebo třeba nějaké jiné klíčky? Pokud ne, tak vlastně možná ani nevíte, o co přicházíte. A přicházíte skutečně o skvělý zážitek v podobě nových, svěžích a šťavnatých chutí a také v podobě bomby vitamínů, minerálů a antioxidantů, jakou vám neposkytne žádný výživový doplněk.
semínka s klíčky.jpg

Nicméně nebuďte smutní, pokud jste klíčky ještě nevyzkoušeli, vše se dá snadno napravit. Stačí, kdy si seženete semínka těch druhů rostlin, na které máte chuť a můžete se směle pustit do toho.
Semínka namočte na několik hodin anebo třeba rovnou na celou noc do sklenice s vodou. Mezitím nabobtnají a několikrát zvětší svůj objem. Poté vodu slijte a nadále už jen udržujte semínka vlhká tím, že je několikrát denně prolijete vlažnou vodou. A uvidíte, jaké se brzy začnou dít věci. Nebude to trvat dlouho a budete mít k dispozici hromadu šťavnatých výhonků.
Můžete je sníst buď jen tak anebo je použít jako zajímavou přílohu, která obohatí vaše hlavní jídlo či jako součást salátů, kterým klíčky dodají tu pravou, zajímavou chuť. Uvidíte, že taková součást vaše jídla obohatí nejen chuťově, ale také o řadu cenných látek, které jen tak někde nenajdete.
fialové stonky.jpg
V klíčcích se totiž přirozeně nachází to nejcennější, co vám rostliny mohou nabídnout. Mnoho lidí z tohoto důvodu konzumuje semena, ovšem problém je v tom, že cenné látky obsažené v semenech nejsou ani zdaleka tak dobře dostupné jako v klíčcích. Semenné obaly dokážou semeno efektivně ochránit, takže se často stává, že vaším trávicím traktem projde naprosto neporušené.
Naopak pokud si dopřejete porci klíčků, tak získáte vše podstatné ve velice snadno stravitelné formě, která navíc báječně chutná a v kuchyni ji můžete využít na sto různých způsobů. Stačí, když se rozhodnete, na jaké rostlinné klíčky máte chuť a za několik málo dní je můžete servírovat.