Goji nebo také Godži jsou sušené plody rostlin kustovnice čínské nebo kustovnice cizí, které se těší velké oblibě a díky svému blahodárnému složení se řadí na seznam superpotravin. Vyznačuje se červenou barvou a sladkokyselou chutí. Lze ji konzumovat již jak zmíněné sušené plody nebo čerstvou.
bobule goji
Trocha historie
Tyto plody se v tradiční čínské medicíně používají již tisíce let. První zmínka o nich pochází z 2. století před našim letopočtem, v knize o léčivých rostlinách, která ji řadí mezi 120 nejzákladnějších léčivek. Podle této medicíny goji pomáhá posilovat energii jin v oblasti jater a ledvin, přispívá k vitalitě a dopomáhá k dlouhověkosti.
Vliv na naše zdraví
Kustovnice obsahuje 18 druhů aminokyselin, což je mnohem více než v jakémkoli druhu bobulovitého ovoce, 21 různých druhů stopových prvků např. železo, měď, vápník, zinek, selen, hořčík, fosfor a germanium, několikrát více vitamínu C než citrony nebo pomeranče, kyselinu linolovou, betakaroten, vitamíny B2, B2, B6 a E, 8 polysacharidů a 6 monosacharidů.
Teoretickou část máme za sebou, takže přejdeme k té jasnější, kterou je praxe. Výzkumy potvrdily, že toto ovoce dokáže zpomalovat proces stárnutí buněk, a tak i naší kůže. Zaviněním již zmíněného vitamínu C posiluje imunitu. Stejně tak i další obsažené vitamíny pomáhají posilovat obranyschopnost. Studie také potvrzují, že výtažek z goji dokáže zabíjet nádorové buňky a snižovat jejich počet.
borůvkový jogurt
Vláknina zmírňuje výkyvy cukru v krvi, což napomáhá k spalování tuků a zrychlování metabolismu. Má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak a udržuje jej v normálních hranicích, zklidňuje podráždění očí a zlepšuje zrak, kvalitu nehtů, posiluje svaly a kosti. A to je nej malý úryvek z jejich ozdravných účinků. Goji ovšem nemá vliv pouze na naše fyzické zdraví ale i na to mentální. Díky její konzumaci se budeme cítit plní energie, měla by se nám zlepšit kvalita spánku a paměť. Také pomáhá odhánět stres a deprese. Zkrátka se díky její konzumaci budete cítit celkově lépe.