Prapůvod goji je pravděpodobně v Tibetu a Mongolsku, ale teprve díky tradiční čínské medicíně se plody dostávají do širokého povědomí lidí.

Goji jsou plody kustovnice. To je opadavý keř s jednoduchými drobnými lístky a purpurovými květy. Pěstuje se hlavně ve střední a severní Číně. Plody se využívají jak v kuchyni, tak v léčitelství. V Číně se k jídlu využívají i malé lístky. Kromě plodů se v léčitelství využívá i kůra z keře.

goji

Plody, které mají pestrý obsah minerálních a antioxidačních látek, podporují tělesnou zdatnost, napomáhají zachovat rovnováhu těla a jsou prevencí proti migréně. Jsou skvělým pomocníkem v boji proti bolestem krční páteře, ovlivňují hladinu cholesterolu, hodnoty krevního tlaku. Podporují správnou funkci ledvin a jater a příznivě působí na oči.

Plody syté červené barvy obsahují karotenoidy, jejichž obsah je daný stupněm zralosti plodů. Z nich jsou nejdůležitější betakaroten a zeaxantin. Starají se o to, aby nedocházelo k degenerativním změnám v oční sítnici. Obsah karotenoidů je zde větší než u mrkve.

Díky velkému obsahu vitamínu C jsou tyto drobné bobulky silným antioxidantem. Dále obsahují vitamín E, vitamíny skupiny B, riboflavin a thiamin. Z minerálních látek obsahují hlavně železo, zinek, mangan, měď, chrom, selen, kobalt. Selen velmi vhodně doplňuje přítomný vitamín E a jeho účinky ještě posiluje.

goji1

Při nákupu goji buďte ostražití a ověřte si kvalitu. Bobulky mají sklon k plesnivění. Je to často dáno nevhodným způsobem přepravy a špatně zvolenými obaly. Nic nezkazíte, když budete plody skladovat v uzavřené dóze v lednici.

Pokud nechcete konzumovat suché plody, můžete si bobule hodit do čaje a nechat nabobtnat. Budou vám chutnat jako čerstvé. Výborně se hodí i do kaše.

Sušené plody jsou v České republice běžně k dostání v supermarketech, v obchodech se zdravou výživou a v on-line shopech. Pokud máte možnost, vybírejte plody v BIO kvalitě.